Přídavná látka E322 je částečně hydrolyzovaný lecitin.
V potravinářském průmyslu slouží jako emulgátor, například ke zjemnění čokolády.
Termín lecitin označuje skupinu sloučenin, které se nacházejí v každém živém organismu, protože jsou součástí buněčné stěny všech buněk.
Hlavní důležité body o E322 – lecitiny:
Bezpečná látka.
Schválena v EU.
Je vhodné pro děti.
Při velkém množství může být potenciálním alergenem.
Výroba E322
V průmyslové výrobě se lecitin získává ze sójových bobů nebo vaječných žloutků.
Kde se lecitiny používají?
Nejčastěji se přídavná látka Е322 používá jako emulgátor při výrobě:
- margarínu
- mléčných výrobků
- pekařských výrobků
- čokolády
- glazur
Je E322 zdravé?
Lecitin je normální složkou tělesných buněk, proto jej tělo odbourává a využívá bez vedlejších účinků.
Je nezbytný pro plnohodnotné fungování nervového systému a mozku. Kromě toho tělu dodává vitamíny, minerály a další živiny.
Při konzumování velkém množství může lecitin vyvolat alergickou reakci u určité skupiny alergiků.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tato přídavná látka je schválena ve všech zemích Evropské unii i ve Spojených státech.