Proč je pro dospělé mléčnan draselný (E326) bezpečný, ale dětem může škodit?

Mléčnan draselný (laktát draselný) je draselná sůl kyseliny mléčné, což je přírodní kyselina produkovaná bakteriemi ve fermentovaných potravinách. Je také produkován ve velkém množství v tlustém střevě rezidentními bakteriemi. Jedná se o antioxidant a regulátor kyselosti.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož v mléčnanu sodném chybí mléčný protein, mohou ho konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí laktózy.

Hlavní důležité body o E326 – Mléčnan draselný:
Je bezpečné.
Látka živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Doporučujeme.

Výroba E326

Mléčnan sodný se vyrábí fermentací zdroje cukru, jako je kukuřice nebo řepa, a poté neutralizací výsledné kyseliny mléčné.

Na co se používá mléčnan draselný?

Kyselina mléčná a laktáty se používají jako konzervanty především proti kvasinkám a plísním. Používá se také ke zvýšení stability antioxidantů a k zabránění vysychání různých produktů. Využívá se také v hasících přístrojích.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E326:

  • sýry
  • sladkosti
  • zmrzlina
  • ovocná želé
  • polévky
  • konzervované ovoce
  • masné produkty

Je E326 zdravé?

Nebyly prokázány žádné vedlejší účinky u dospělých. D- nebo DL-laktáty (stereoizomery) by neměly být podávány kojencům a malým dětem, protože se u nich ještě nevyvinuly vhodné enzymy v játrech, které by tyto formy laktátu metabolizovaly.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E326 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E326: Potassium lactate , www.food-info.net