Kyselina citronová je nejpoužívanější potravinářská přídatná látka, která dodává potravinám a nápojům kyselou chuť a působí také jako antioxidant a sekvestrant.
Jedná se o slabou organickou kyselinu, která se přirozeně nachází převážně v citrusových plodech, ale i v dalších druzích ovoce a zeleniny.
Komerčně se vyrábí mikrobiální fermentací sacharózy za pomoci plísňové kultury aspergillus niger neboli kropidláku černého.
Při pokojové teplotě má podobu bílého krystalického prášku.
Molekulární vzorec E330 je C6H8O7.
Hlavní důležité body o E330 – kyselině citronové:
Je to antioxidant, regulátor kyselosti a sekvestrant.
Jde o přírodní látku, ale často se vyrábí synteticky.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se kyselina citronová používá?
V potravinářském průmyslu se kyselina citronová využívá jako ochranná a dochucovací látka v mnoha druzích potravin a nápojů.
Kromě schopnosti regulovat jejich kyselost či zásaditost působí též proti růstů některých bakterií a plísní a rovněž stabilizuje barvu ovocných výrobků.
Najdeme ji v mnoha druzích nealkoholických nápojů, například džusů a sirupů, dále v instantních nápojích, zavařeninách, konzervovaném či mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, klobásách, margarínech, majonéze, salátových dresincích, čokoládových a pekařských výrobcích i kojenecké výživě.
- Nealkoholický nápoj Erebos Fresh
- Minerální voda Korunní pomeranč, Ochucená minerální voda Mattoni
- Sunárek Cool ovoce
- Norimberská grilovací klobása, Bavorská grilovací klobása
- Mandle v mléčné čokoládě
- Pečené bramborové chipsy
- Sýry mozzarella, ricotta
S kyselinou citronovou se setkáme také v kosmetických přípravcích a čisticích prostředcích pro domácnost.
Je E330 zdravé?
Použití kyseliny citronové v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Na rozdíl od řady jiných schválených látek může být v malém množství dokonce přidávána i do dětské výživy.
S její konzumací nejsou spojovány žádné závažné negativní účinky. Nadměrné požívání kyseliny citronové může ve výjimečných případech vést k poškození zubní skloviny, v potravinách je ale její množství obvykle příliš malé.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání kyseliny citronové v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.