Citronany sodné nebo též citráty sodné, například citronan monosodný, citronan disodný, citronan trisodný, dihydrogencitrát sodný a hydrogencitrát sodný, jsou soli kyseliny citronové.
Někdy se můžeme setkat s podrobnějším dělením E331(i) dihydrogencitrát sodný, E331(ii) hydrogencitrát sodný a E331(iii) citrát sodný.
V potravinářském průmyslu se používají jako regulátory kyselosti, emulgátory, stabilizátory či sekvestranty.
Většinou mají formu bílého krystalického prášku.
Vyrábí se přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny citrónové.
Hlavní důležité body o E331 – citronanech sodných:
Jsou to regulátory kyselosti, emulgátory, stabilizátory, tavicí soli a sekvestranty.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se citronany sodné používají?
Použití citronanů sodných v potravinářském průmyslu je velmi široké. Jednou z jejich důležitých funkcí je úprava kyselosti potravin, například limonád, cukrovinek, marmelád či zmrzlin.
Hojně se s nimi setkáme také v tavených sýrech, kde se používají jako tavicí soli zlepšující roztíratelnost výrobků, a v nealkoholických nápojích. Těm nejen dodávají osvěžující chuť, ale zároveň pomáhají uchovat tyto nápoje perlivé. V neposlední řadě je ale obsahují i masné výrobky nebo margaríny.
- Dulano vídeňské párky, Dětské párky, Zlaté párky
- Delikates Dušená šunka vařená
- Kaufland Vinná klobása, mleté maso
- Hamé Jahodový džem
- Billa Clever jogurt meruňka
- Billa Ledový čaj
- Sunár Complex 3,4
- Moravia Borůvkové a jahodové podmáslí
- Želetava Sýr Smetanito
Citráty sodné mají využití také v lékařství, a to jako slabé diuretikum a jako prostředek pro uchování krve.
Jsou E331 zdravé?
Použití citronanů sodných je obecně považováno za bezpečné a nejsou s nimi spojovány žádné nežádoucí účinky. Byly proto schváleny v používání v potravinářském průmyslu Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Mohu být používány i v dětských příkrmech.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání citronanů sodných v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.