Vinany sodné jsou sodné soli kyseliny vinné, což je přirozená kyselina přítomná v mnoha druzích ovoce, zejména hroznech, banánech a tamarindech. Vinany sodné jsou pak regulátorem kyselosti, sekvestrantem a antioxidantem.
Mezi vinany sodné patří:
- E335 (i) Vinan sodný
- E335 (ii) Vinan disodný
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E335 – Vinany sodné:
Je bezpečné.
Jedná se o stabilizátory.
Doporučujeme.
Výroba E335
Vinany sodné se komečně vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny vinné.
Na co se používají vinany sodné?
Vinan sodný se v potravinářství používá k regulování kyselosti nebo zásaditosti potravin, k navázání kovových iontů a k udržení rovnoměrného rozptylu látek v potravinách.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E335:
- cukrovinky
- marmelády
- uzeniny
- margaríny
- energetické nápoje
- džusy
- vína
- pečivo
- žvýkačky
Je E335 zdravé?
Vinany sodné nejsou metabolizovány v těle, jsou tedy vylučovány močí bez vedlejších účinků.
Použití EU vs. USA vs. svět
E335 je schváleno pro použití jako potravináská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA, Austrálii a na Novém Zélandu.