Fosforečnan sodný označuje různé anorganické soli složené ze sodíku a fosforečnanu.
Je to jedna z nejpoužívanějších potravinářských přídatných látek a běžně se používá ke zlepšování kvality nebo jako výživový doplněk v mase, mořských plodech, pečivu, mléčných výrobcích a nápojích.
Rozeznáváme tři druhy:
Dihydrogenfosforečnan sodný pod číslem známý jako E339(i), lze použít jako regulátor kyselosti a doplněk výživy.
Hydrogenfosforečnan sodný pod číslem známý jako E339(ii), lze použít jako protispékavé činidlo, ochucovadlo, činidlo pro kontrolu ph.
Tribazický fosforečnan sodný pod číslem známý jako E339(iii) se primárně používá jako regulátor kyselosti v obilovinách a zadržovač vlhkosti v mase a mořských plodech.
Hlavní důležité body o E 339 – fosforečnany sodné
Řadíme je mezi tavící soli
Nejsou přírodního původu
Je vhodná pro děti, používá se v dětských příkrmech
Není to běžný alergen
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E 339
Vyrábí se pomocí neutralizace kyseliny fosforečné hydroxidem sodným nebo uhličitanem sodným.
Kde se fosforečnany sodné (E 339) používají?
Obecně se tedy fosforečnany používají k prevenci oxidace, změny barvy a rozkladu vitamínu C, kde v konečném důsledku prodlužují trvanlivost potravin a zkracují dobu vaření atd.
Konkrétní produkty
- Pikok – vepřové párky se sýrem
- Tatra – mléko do kávy
- Madetka – smetanový tavený sýr
Je E339 zdravé?
U fosforečnanů nebyla zjištěna žádná škodlivost, ale při nadměrném množství může způsobit nedostatek vápníků v těle.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Při použití jako potravinářské přídatné látky jsou téměř bez vedlejších účinků a jejich bezpečnost byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.