Co spojuje chléb, rostlinné nápoje a kořenící směsi? Fosforečnany vápenaté aneb univerzální a bezproblémové potravinářská přísada

Fosforečnany vápenaté jsou vápenaté soli kyseliny fosforečné.

K nejčastěji používaným patří dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydrogenfosforečnan vápenatý a  fosforečnan vápenatý.

Jde o multifunkční potravinářské přídatné látky, které se používají zejména jako kypřidla a protispékavé látky.

Průmyslově se vyrábějí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné, v přírodě jsou součástí některých nerostů.

Hlavní důležité body o E341 – fosforečnanech vápenatých:

Jsou to látky zlepšující mouku, plnidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti, zahušťovadla, zvlhčující látky.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se fosforečnany vápenaté používají?

S fosforečnany vápenatými se lze setkat v celé řadě rozmanitých potravin a nápojů. Často se přidávají zejména do pekařských výrobků, kde slouží jako kypřidlo a zpevňovač těsta. Reagují totiž s jedlou sodou a zajišťují provzdušnění a objem uvolněním oxidu uhličitého za přítomnosti vody.

Najdeme je ale také v cereáliích, sýrech, konzervované zelenině a ovoci nebo směsích koření a dalších sypkých směsích, kde fungují jako protihrudkující látky.

Kromě jejich stabilizačních a ochranných vlastností slouží i k obohacení potravin o vápník.

  • Odkolek Chléb slunečnicový
  • Albert České buchty
  • Empeka Veka tuková
  • Vitana Steak koření, Grilovací koření, Kuře pečené, Guláš, Čína, Ryby, Americké brambory
  • Sunar Complex 2, 3, Sunárek kašička s cereáliemi
  • Alpro Mandlové mléko, Ovesný nápoj, Kokosový nápoj
  • Kiri tavený sýr

V zemědělství se fosforečnany vápenaté používají jako hnojivo a rovněž se přidávají do krmiva pro hospodářská zvířata jako zdroj vápníku a fosforu.

Je E341 zdravé?

Vzhledem ke skutečnosti, že nejsou známé nežádoucí účinky konzumace fosforečnanů vápenatých, jsou obecně považovány za bezpečné a jejich použití bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.

Doporučená denní dávka fosforečnanů vápenatých by podle směrnice z roku 2019 neměla překročit 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání fosforečnanů vápenatých v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

The effects of maternal exposure to food additive E341 (tricalcium phosphate) on foetal development of rats, www.sciencedirect.com
E401 Sodium alginate , www.food-info.net