Fosforečnany vápenaté jsou vápenaté soli kyseliny fosforečné.
K nejčastěji používaným patří dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydrogenfosforečnan vápenatý a fosforečnan vápenatý.
Jde o multifunkční potravinářské přídatné látky, které se používají zejména jako kypřidla a protispékavé látky.
Průmyslově se vyrábějí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné, v přírodě jsou součástí některých nerostů.
Hlavní důležité body o E341 – fosforečnanech vápenatých:
Jsou to látky zlepšující mouku, plnidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti, zahušťovadla, zvlhčující látky.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se fosforečnany vápenaté používají?
S fosforečnany vápenatými se lze setkat v celé řadě rozmanitých potravin a nápojů. Často se přidávají zejména do pekařských výrobků, kde slouží jako kypřidlo a zpevňovač těsta. Reagují totiž s jedlou sodou a zajišťují provzdušnění a objem uvolněním oxidu uhličitého za přítomnosti vody.
Najdeme je ale také v cereáliích, sýrech, konzervované zelenině a ovoci nebo směsích koření a dalších sypkých směsích, kde fungují jako protihrudkující látky.
Kromě jejich stabilizačních a ochranných vlastností slouží i k obohacení potravin o vápník.
- Odkolek Chléb slunečnicový
- Albert České buchty
- Empeka Veka tuková
- Vitana Steak koření, Grilovací koření, Kuře pečené, Guláš, Čína, Ryby, Americké brambory
- Sunar Complex 2, 3, Sunárek kašička s cereáliemi
- Alpro Mandlové mléko, Ovesný nápoj, Kokosový nápoj
- Kiri tavený sýr
V zemědělství se fosforečnany vápenaté používají jako hnojivo a rovněž se přidávají do krmiva pro hospodářská zvířata jako zdroj vápníku a fosforu.
Je E341 zdravé?
Vzhledem ke skutečnosti, že nejsou známé nežádoucí účinky konzumace fosforečnanů vápenatých, jsou obecně považovány za bezpečné a jejich použití bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.
Doporučená denní dávka fosforečnanů vápenatých by podle směrnice z roku 2019 neměla překročit 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání fosforečnanů vápenatých v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.