Jablečnany sodné slouží jako regulátory kyselosti.
Jedná se o bílý krystalický prášek bez zápachu, který je volně rozpustný ve vodě.
Hlavní důležité body o E350 – jablečnany sodné:
Bezpečná látka.
Bez vedlejších účinků.
Schválené v EU.
Zakázané v USA.
Výroba E350
Jablečnany sodné vznikají přidáním hydroxidu sodného do kyseliny jablečné.
Kde se jablečnany sodné používají?
Tuto přídavnou látku naleznete v potravinách jako jsou:
- ovocné nápoje
- vína
- šťávy
- krémy
- kyselé gumové bonbóny
Je E350 zdravé?
Jablečnany sodné můžeme považovat za bezpečné. Nemají žádné vedlejší účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Látka je povolená v Evropské unii, Austrálii a na Novém Zélandu. Ve Spojených státech je její používání zakázáno.
Použité zdroje
E350 - Sodium malates, www.uk.openfoodfacts.org
Sodium malates 350 or E350, www.noshly.com
E350 (food additive, www.en.m.wikipedia.org