Adipan sodný (E356) je sodná sůl kyseliny adipové, což je přírodní kyselina přítomná v řepě a cuktrové třtině. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E356 – Adipan sodný:
Je bezpečné.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.
Výroba E356
Adipan sodný se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.
Na co se používá adipan sodný?
Adipan sodný mění nebo udržuje kyselost/zásaditost potravin.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E356:
- bylinné soli
- nealkoholické nápoje
- pekárenské výrobky
Je E356 zdravé?
Adipan sodný nemá vedlejší účinky nebo nejsou známy. Metabolizuje se v těle nebo vylučuje močí.
Použití EU vs. USA vs. svět
E356 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU v nezbytném množství, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu je však jeho používání zakázáno.