Alginát nebo též alginan draselný je z chemického hlediska sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých mořských řas.
Komerčně se vyrábí reakcí hydroxidu draselného s kyselinou alginovou.
V potravinářském průmyslu se tato látka využívá jako emulgátor, zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.
Setkáme se s ním zejména ve zmrzlinách, pudincích a dalších druzích dezertů.
Molekulární vzorec E402 je (C6H7KO6)n.
Hlavní důležité body o E402 – alginátu draselném:
Je to stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se alginát draselný používá?
Vzhledem ke svým vlastnostem se alginát draselný používá zejména k výrobě tepelně stabilních gelů a k dodávání viskozity mnoha výrobkům na bázi mléka, jako jsou jogurty, pudinky či zmrzliny, dále v majonézách a dresincích.
Další oblastí využití jsou pekařské výrobky, kde se používá k potírání sladkého pečiva.
- Perkins Majonelka
Je E402 zdravé?
Používání alginátu draselného v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné, a bylo tak schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
V případě nadměrné konzumace může mít projímavé účinky a zhoršit vstřebávání některých živin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání alginátu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.