Průmyslově vyráběné koláče či buchty jsou na první pohled velmi lákavé. Jedním z éček, kterému za to vděčí, je alginát draselný (E402)

Alginát nebo též alginan draselný je z chemického hlediska sodná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých mořských řas.

Komerčně se vyrábí reakcí hydroxidu draselného s kyselinou alginovou.

V potravinářském průmyslu se tato látka využívá jako emulgátor, zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.

Setkáme se s ním zejména ve zmrzlinách, pudincích a dalších druzích dezertů.

Molekulární vzorec E402 je (C6H7KO6)n.

Hlavní důležité body o E402 – alginátu draselném:

Je to stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se alginát draselný používá?

Vzhledem ke svým vlastnostem se alginát draselný používá zejména k výrobě tepelně stabilních gelů a k dodávání viskozity mnoha výrobkům na bázi mléka, jako jsou jogurty, pudinky či zmrzliny, dále v majonézách a dresincích.

Další oblastí využití jsou pekařské výrobky, kde se používá k potírání sladkého pečiva.

  • Perkins Majonelka

Je E402 zdravé?

Používání alginátu draselného v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné, a bylo tak schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V případě nadměrné konzumace může mít projímavé účinky a zhoršit vstřebávání některých živin.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání alginátu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

E402; Potassium Alginate, www.1source.com
Potassium alginate 402 or E402 , www.noshly.com