Alginát neboli alginan amonný je amonná sůl kyseliny alginové získávané z hnědých mořských řas.
Pro použití v potravinářství se vyrábí synteticky reakcí amoniakového plynu s touto kyselinou.
Podobně jako ostatní algináty je i alginát amonný multifunkční potravinářskou přídatnou látkou.
Najdeme ho zejména v mražených výrobcích, marmeládách a krémech.
Molekulární vzorec E403 je [C12H14O12(NH4)2]n.
Hlavní důležité body o E403 – alginátu amonném:
Je to stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se alginát amonný používá?
Alginát amonný se díky svým stabilizačním a zahušťovacím vlastnostem přidává do mražených i nemražených výrobků, zejména na bázi mléka. Najdeme ho tak například ve zmrzlinách, jogurtech, krémech, pudincích či omáčkách.
Kromě toho se s ním ale setkáme také v marmeládách či polevách na cukrovinky a pekařské výrobky.
Je E403 zdravé?
S konzumací alginátu sodného obecně nejsou spojovány nežádoucí účinky, je považovaný za bezpečnou látku. Používání v potravinářství tak bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
V případě dlouhodobé nadměrné konzumace může zhoršit vstřebávání některých živin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání alginátu amonného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.