Karagenan nebo karagen, případně též gelosa z irského mechu, je podobně jako agar přírodní polysacharid, který se v potravinářském průmyslu se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Získává se z některých druhů červených mořských řas rostoucích podél skalnatých pobřeží Irska, Anglie, Francie či Španělska, nejčastěji z puchratky kadeřavé, které se přezdívá irský mech.
Potravinářský karagenan se obvykle ředí cukry a mísí s jinými potravinářskými hydrokoloidy a solemi, aby se dosáhlo různých želírovacích nebo zahušťovacích vlastností.
Hlavní důležité body o E407 – karagenanu:
Je to stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se karagenan používá?
Karagen se využívá v celé řadě potravinářských výrobků. Velmi často se přidává do masných výrobků, jako je šunka, klobásy, lunchmeat a masové konzervy.
Dalším běžným použitím karagenu jsou mléčné výrobky, od sýrů přes smetanu, šlehačku, zmrzlinu až po čokoládová mléka, a rovněž pekařské výrobky, ve kterých se využívá především jeho schopnosti zvětšovat objem a zlepšovat vzhled těsta.
V neposlední řadě ho ale najdeme také v řadě cukrovinek, marmeládách, nealkoholických nápojích, polévkách i dětské výživě.
- Kostelecké uzeniny Rio-Ebro salám, Moravské uzené, Šunka pro děti, Anglická slanina
- Vepřové ve vlastní šťávě, Hovězí maso ve vlastní šťávě
- Hamé Pasta z uzeného masa
- Pikok Babiččina vepřová paštika
- Madeta Smetana ke šlehání, Madetka tavený smetanový sýr
- Olma 12% smetana, Smetana ke šlehání
Karagenan se přidává též do krmiv pro domácí mazlíčky či kosmetických produktů, například zubních past a krémů.
Je E407 zdravé?
Použití karagenanu v potravinářském průmyslu je považováno za bezpečné, s jeho konzumací obecně nejsou spojovány nežádoucí účinky. Jde o látku schválenou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Výjimečně se u citlivých jedinců může při nadměrné konzumaci objevit alergická reakce nebo střevní potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání karagenanu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa