Karubin, označovaný též jako lokustová guma, karob či karobová guma, je přírodní potravinářská přídatná látka, která se získává ze semen stromu rohovník obecný neboli svatojánský chléb.
Jde vlastně o rozpustnou vlákninu, která se v potravinářském průmyslu využívá jako zahušťovadlo a stabilizátor.
Výroba spočívá v odstranění slupky semen a rozemletí jádra.
Pojivových vlastností karubinu využívali při mumifikacích již staří Egypťané.
Má podobu bílého až žlutobílý prášku bez zápachu.
Hlavní důležité body o E410 – karubinu:
Je to stabilizátor a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se karubin používá?
Díky své schopnosti vázat vodu se karubin hojně využívá v pekařských a mražených výrobcích, jako jsou zmrzliny, kterým dodává jemnost i objem.
Často se používá též k zahuštění mléčných výrobků, jako jsou jogurty a pudinky, majonéz či marmelád, dále zvyšuje výtěžnost sušiny při výrobě měkkých sýrů a vytváří filmy na povrchu masných výrobků.
V neposlední řadě se s karubinem setkáme též v některých nápojích, ve kterých zabraňuje vzniku zákalu.
Vzhledem k tomu, že samotný karubin nemá schopnost vytvářet gel, v mnoha potravinách se používá společně s agarem či karagenanem.
- Hollandia Selský jogurt
- Mlékárna Valašské Meziříčí Kefírové mléko
- Plzeňský Prazdroj Birell polotmavý citron
- Kaufland Čerstvý sýr termizovaný
- Pilos Žervé s kapií
- Losos v hořčičné omáčce, Jemné sleďové filety v rajčatové omáčce
- Penny Market Ruská zmrzlina smetanová
Další využití má karubin též ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Je E410 zdravé?
Karubin je přírodní látka, s jejíž konzumací nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky. Naopak bylo zjištěno, že má příznivý vliv na hladinu cholesterolu i střevní mikroflóru.
Jeho použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.
Nadměrná konzumace karubinu může mít projímavé účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání karubinu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.