Milujete zmrzlinu? Tak jste se pravděpodobně s guar gumou (E 412) už setkali!

Guar guma se obecně skládá z guaranu, a to ne méně než 75 %, bílkoviny 5–6 %, vlákniny 2,5 %. vody 8–15 % a malého množství lipidů. 

Tento typ rostlin roste hlavně v Indii a Pákistánu. 

Běžně se používá jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor ve zmrzlině.

Hlavní důležité body o E 412 – guar guma

Je přírodního původu a získává se macerací bobů 

Je vhodná pro děti – používá se do kojenecké výživy

Není to běžný alergen 

Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě a běžně se používá jako náhrada xanthanové gumy v potravinách

Výroba E412

Guaran je přírodní potravinářská přísada získávaná ze semen z guarových bobů a jejich macerací, ze kterého vzniká bílý až žlutavě bílý prášek téměř bez zápachu – guar guma.

Kde se guar guma (E 412) používá?

Nejčastěji ji najdeme v potravinách, jako je zmrzlina, mražené dezerty, pečené výrobky, mléčné výrobky, nápoje a tak dále. 

Působí jako pojivo a stabilizátor při výrobě zmrzliny, kde zvyšuje obsah vlákniny, snižuje obsah tuku, zvyšuje tuhost, snižuje tvorbu krystalů, poskytuje pomalejší a rovnoměrnější tání.

V pekařství se využívá pro její schopnost dodat pečivu měkčí texturu a delší trvanlivost, stejně jako vlákninu.

Funguje také jako zahušťovadlo do salátových dresinků, kde díky vysoké viskozitě, stabilizaci kyselosti a dobré rozpustnosti ve studené vodě.

Dále zahušťuje mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt a pudink. Zlepšuje texturu, udržuje jednotnou viskozitu a barvu. Jako v kokosovém mléce, které stabilizuje a poskytuje hladkou a krémovou texturu.

Využívá se pro výrobu nízkokalorických nápojů.

Konkrétní produkty

  • Italiamo – Minestrone polévka
  • All Natures – Bio kokosové mléko
  • Nominal – směs na chléb

Je E412 zdravé?

Ano, vlastnosti guar gumy se používají k redukci váhy, protože potlačuje pocit hladu a snižování hladiny cholesterolu. Jen ve vysokých dávkách může mít nežádoucí účinky, jako je průjem nebo nadýmání.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Její používání je povoleno jak v USA, tak v Evropské unii, kde se používá jak v potravinářském průmyslu, ale i kosmetickém průmyslu, či pro krmení zvířat. 

Použité zdroje

Safety and efficacy of a feed additive consisting of guar gum for all animal species (A.I.P.G. Association for International Promotion of Gums), EFSA, EFSA Europe
https://foodadditives.net/thickeners/guar-gum/, James Han, Food Additives