Tragant (E413) přírodní pryskyřice, jejíž konzumace snižuje cholesterol a zlepšuje zdraví střev. Kde ji najdeme?

Tragant nebo též guma tragant je pryskyřice, která po naříznutí kůry vytéká z keřů rodu Astragalus, česky kozinec.

Jde o přírodní potravinářskou přídatnou látku, která se používá jako emulgátor, zahušťovadlo a stabilizátor.

Tragant je ve vodě téměř nerozpustný, ale bobtná v ní a vytváří tuhý gel.

Hlavní důležité body o E413 – tragantu:

Je to stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se tragant používá?

Jeho emulgačních schopností se využívá zejména u potravin, které obsahují olej a vodu, které se díky jeho přítomnosti od sebe neoddělují.

Vzhledem k tomu, že je tragant velmi odolný vůči působení kyselin, najdeme ho často v salátových zálivkách, omáčkách, dresincích, majonézách či ovocných náplních.

V neposlední řadě se používá též ke zvětšení objemu zmrzlin, obsahují ho ale také jogurty, mazací sýry a pomazánky.

  • Dr.Oetker Dekor mix, Vanilková pasta Bourbon
  • Nekton Černý kaviár z kapelínů

Další využití má tragant též ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, zejména pro svou schopnost vytvářet povrchové filmy. Najdeme ho v mnoha pleťových i vlasových přípravcích.

Je E413 zdravé?

Tragant je přírodní látka, s jejíž konzumací nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky. Naopak bylo zjištěno, že pozitivně působí na hladinu cholesterolu a střevní mikroflóru.

Jeho použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Nadměrná konzumace E413 může mít projímavé a nadýmavé účinky, u citlivých jedinců může vyvolat poměrně silnou alergickou reakci.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání tragantu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Tragacanth - Uses, Side Effects, and More, www.webmd.com
Tragacanth, www.en.wikipedia.org