Xanthanová guma je krémově zbarvený polysacharidový prášek s neutrální příchutí široce používaný jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Od ostatních polysacharidových gum se liší tím, protože se vyrábí bakteriální fermentací, zatímco jiné jsou extrahovány z rostlin nebo částí rostlin.
Hlavní důležité body o E 415 – xanthanová guma
Je přírodního původu
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen, ale díky tomu, že se vyrábí z rostlin, které mohou sami o sobě být
alergenem, u citlivějších jedinců se alergie může projevit
Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě
Výroba E415
Komerčně vyráběná guma se vyrábí fermentací zdrojů sacharidů (hlavně z kukuřičného škrobu), poté se čistí etanolem.
Kde se xanthanová guma (E 415) používá?
Díky odolnosti vůči kyselinám, zásadám, soli, teplu a enzymům a dalšími vlastnostmi jako je schopnost emulgace, stabilita a zahušťování je tato guma guma nejpoužívanější na trhu s potravinami.
Může být také použit jako náhrada vajec pro snížení spotřeby vaječného bílku, aniž by ovlivnila chuť a vzhled.
Lze ji také použít při bezlepkovém pečení jako náhradu za lepek.
V ovocných a čokoládových nápojích se běžně používá ve směsi se sodnou solí pro zlepšení chuti.
Ve zmrzlině funguje jako stabilizátor a zabraňuje rychlému tání, přidává hladkou texturu a krémový pocit v ústech, zabraňuje tvorbě ledových krystalků.
Konkrétní produkty
- Ehrmann – Skyr snack
- Hempiness – borůvkový proteinový nápoj
- Polička – anglická slanina
Je E415 zdravé?
Toto zahušťovadlo, nemá téměř žádné vedlejší účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Je schválenou přísadou v Austrálii a na Novém Zélandu.
Lze ji bezpečně používat jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor v potravinách.
Čím xanthanovou gumu nahradit?
Běžnými alternativami jsou kukuřičný škrob, slupky psyllia, sodná sůl, agar agar, arabská guma, guma ze svatojánského chleba, konjaková guma, želatina a karagenan.