Z jakého stromu se získává guma karaya (E416) a jaké je její využití?

Guma karaya (E416), která bývá také označována jako indický tragant nebo guma sterculiaje, je rostlinná guma produkována jako exsudát ze stromů rodu Sterculia. Chemicky se jedná o kyselý polysacharid složený z cukrů galaktózy, rhamnózy a kyseliny galakturonové.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E416 – Guma karaya:
Je bezpečné.
Může způsobovat alergickou reakci.
Doporučujeme.

Výroba E416

Gumu karaya lze získat z indického stromu Sterculia urens. Je to cenná látka a tradičně se získává nařezáním nebo oloupáním kůry či vytvořením hlubokých řezů u paty kmene sekerou. Tyto hrubé metody extrakce často vedly ke smrti stromu, ale bylo zjištěno, že aplikace regulátoru růstu rostlin ethephonu stimuluje produkci E416 a při použití v pečlivě kontrolovaném množství zvyšuje výtěžnost gumy a zlepšuje hojení ran a přežití stromu.

Na co se používá guma karaya?

E416 se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor v potravinách, jako projímadlo a jako lepidlo na zubní protézy. Používá se také k falšování gumového tragantu kvůli jejich podobným fyzikálním vlastnostem.

Příklady potravin a nápojů, kde se E416 někdy vyskytuje:

  • šlehačka
  • zmrzlina
  • tavené sýry
  • želatina
  • želé bonbony
  • citrónové krémy
  • pudingové prášky
  • pečivo
  • masné výrobky
  • sýrové pomazánky
  • dezerty
  • vaječné likéry
  • mléčné výrobky
  • žvýkačky

Je E416 zdravé?

Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy. Vysoké dávky způsobují plynatost a nadýmání v důsledku fermentace střevní mikroflórou. U citlivých jedinců může dojít k alergické reakci.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E416 jako potravinářské přísady v EU je povoleno, stejně jako v USA, v Austrálii a na Novém Zélandu.

Použité zdroje

E416 - Karaya-gum, www.world.openfoodfacts.org
E416; Karaya Gum, www.1source.com