Guma tara, označovaná též jako peruánský karubin, je přírodní potravinářská přídatná látka, která se získává ze semen stromu tara neboli rohovníku peruánského (Caesalpinia spinosa).
V potravinářském průmyslu se využívá jako zahušťovadlo a stabilizátor.
Výroba spočívá v odstranění slupky semen a rozemletí jádra.
Má formu bílého až žlutobílý prášku bez zápachu.
Hlavní důležité body o E417 – gumě tara:
Je to stabilizátor a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se guma tara používá?
Guma tara je jedinečný hydrokoloid, který vyplňuje mezeru mezi za studena rozpustnou gumou guar a za tepla rozpustným karubinem ze svatojánského chleba.
Běžně se s ní můžeme setkat zejména ve zmrzlině a dalších mražených výrobcích, v pečivu, želé, omáčkách a dresincích. U rozmanitých mléčných výrobků, například pudinků, zlepšuje texturu krému, u masných výrobků slouží k vytvoření povrchového filmu.
- Termix vanilkový a kakaový
- Agricol Tatarská omáčka
- Algida Calippo Jihaoda
- Labeta Želírovací cukr
- Vitana zeleninový bujón, Vývar hovězí a zeleninový
- Meggle Cottage Cheese
- Hamé Lečo s uzeninou, Trenčanské jemné párky s fazolí, Bramborový guláš
- Olma Tradiční pomazánkové máslo
Kromě toho se guma tara hojně používá i v kosmetickém průmyslu.
Je E417 zdravé?
Guma tara je přírodní látka, s jejíž konzumací nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky. Použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to i v dětské výživě.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání gumy tara v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.