Guma gellan je název polysacharidu, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea.
Tato látka se v potravinářském průmyslu využívá jako zahušťovadlo, želírovací látka a stabilizátor.
Má formu bílého prášku, který v kombinaci s vodou vytváří gely různé struktury, od měkkých a pružných až po nepružné a křehké.
Hlavní důležité body o E418 – gumě gellan:
Je to stabilizátor, želírující látka a zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se guma gellan používá?
Guma gellan je multifunkční hydrokoloid používaný jako želírující, stabilizační, filmotvorné a strukturující činidlo v potravinářství, kosmetice i farmaceutickém průmyslu.
Setkáváme se s ní v rostlinných náhražkách mléka, ovocných džusech, cukrovinkách, želé a žvýkačkách, dezertech i mléčných výrobcích. Dále též v polevách či džemech.
- Emco Sójový nápoj, Rýžový nápoj, Ovesný nápoj
- Alpro Mandlový nápoj, Kokosový nápoj, Ovesný nápoj
- OKF Nápoj z aloe vera, Kokosový nápoj
- Granko Kakaové mléko
- Odkolek Jablečný závin
- Kynuté ovocné knedlíky s borůvkami
Je E418 zdravé?
S konzumací gumy gellan nejsou spojovány žádné negativní nežádoucí účinky.
Její použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání gumy gellan v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.