Guma ghatti (E419) je přezdívaná jako indická guma. Z Indie také nejčastěji pochází.
V potravinářství ji lze využít jako stabilizátor a emulgátor do potravin a nápojů.
Látka je přírodní a zcela bezpečná. Její množství je ovšem velmi omezené, a proto se téměř nevyužívá. Co dalšího byste o této látce měli vědět?
Hlavní důležité body o E419 – guma ghatti:
Je to přírodní nezávadná látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E419
Guma ghatti se získává z rostliny druhu Anogeissus latifolia, který roste v Indii, Nepálu, Myanmaru nebo na Srí Lance. Jedná se proto o zcela přírodní látku, kterou lze využít při výrobě potravin a nápojů.
Na co se používá guma ghatti?
Guma ghatti se používá v potravinářském průmyslu velmi málo, protože je těžké ji získat.
Používat se ale může jako emulgátor nebo stabilizátor do nápojů, olejů a dalších produktů.
Je E419 zdravý?
Z výzkumů nebyla zjištěna žádná rizika, která by představovala konzumace nebo použití látky guma ghatti. Jedná se proto o bezpečnou látku.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání guma ghatti zakázané pro přidávání do potravin.
Ve Spojených státech je naopak používání povolené a látka získala označení GRAS. To znamená, že je podle místních odborníků a úřadů všeobecně bezpečná a mohou ji výrobci používat.