Sorbitol, někdy označovaný též jako sorbit či sorbol, je cukerný alkohol, který obsahuje o třetinu méně kalorií než běžný cukr a má poloviční sladivost.
Přirozeně se vyskytuje v bobulovinách a některých dalších druzích ovoce, komerčně se vyrábí hydrogenací glukózy.
V potravinářství se s ním setkáváme nejen jako s náhradním sladidlem pro diabetiky, obsahuje ho i mnoho běžných výrobků, ve kterých plní řadu funkcí.
Při nadměrné konzumaci může způsobit gastrointestinální potíže.
Molekulární vzorec E420 je C6H14 O6.
Hlavní důležité body o E420 – sorbitolu:
Je to sladidlo, emulgátor, sekvestrant, zahušťovadlo a zvlhčující látka.
Jde o přírodní látku, ale pro průmyslové použití se vyrábí synteticky.
Není vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se sorbitol používá?
Tato látka se nejčastěji přidává do rozmanitých sladidel, cukrovinek a sladkostí, jako jsou bonbony, žvýkačky nebo moučníky. Často ho najdeme i v sirupech, zmrzlinách a nízkokalorických výrobcích.
Vzhledem ke schopnosti sorbitolu zabraňovat reakcím přítomných iontů kovů s dalšími látkami pomáhá předcházet ztrátě barvy a textury i žluknutí mnoha potravin.
V pekařských i masných výrobcích rovněž zabraňuje vysoušení.
- Tyčinka Nesquik, Marcipán, Banánky v čokoládě, Bonbony Tic tac, Toffifee
- Dortový korpus, Mramorovaná bábovka
- Žvýkačky Orbit, Winterfresh, Mentos
- Multivitamínové šumivé tablety
- Kapucín Rostlinná šlehačka
Kromě potravinářského průmyslu se s ním setkáme také v zubních pastách či ústních vodách.
Je E420 zdravé?
Použití sorbitolu jako potravinářské přídatné látky je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Sorbitol se vstřebává pomalu a vede pouze k malému a nevýznamnému zvýšení koncentrace glukózy v krvi, z tohoto důvodu je tak vhodný i pro diabetiky.
Jde o nekariogenní sladidlo, které nepodporuje vznik zubního kazu. Cukerné alkoholy jsou pomalu metabolizovány bakteriemi v ústech a produkují méně kyselin. Právě kyselina následně vytvoří zubní plak a zvýší riziko vzniku zubního kazu.
Při nadměrné konzumaci může způsobit žaludeční a střevní potíže, včetně plynatosti, nadýmání a průjmu. To může způsobovat problémy zejména u malých dětí.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání sorbitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku a dalších zemích světa.