Mannitol je cukerný alkohol, který se často používá jako náhražka běžného cukru.
Přirozeně ho obsahují některé druhy zeleniny, houby a mořské řasy.
Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius.
Najdeme ho především v cukrovinkách, kde plní funkci sladidla i protispékavé látky.
Stejně jako další cukerné alkoholy, může při nadměrné konzumaci způsobit gastrointestinální potíže.
Molekulární vzorec E421 je C6H14 O6.
Hlavní důležité body o E421 – mannitolu:
Je to sladidlo a protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro průmyslové použití se vyrábí synteticky.
Není vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se mannitol používá?
Tento cukerný alkohol se jako sladidlo často přidává do různých cukrovinek, žvýkaček, polev, džemů, nízkokalorických výrobků a potravin pro diabetiky.
Je také užitečný jako protispékavá látka díky své minimální schopnosti absorbovat vodu.
- Žvýkačky Orbit, Airways, Winterfresh, Mentos, Jet gum
Je E421 zdravé?
S konzumací mannitolu nejsou spojovány žádné výrazné negativní účinky, jeho použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Bylo prokázáno, že cukerné alkoholy, včetně manitolu, mají příznivé účinky na zdraví ústní dutiny. Jednak jsou nekariogenní, jinými slovy nepřispívají k tvorbě zubního kazu a zároveň chrání zuby před bakteriemi způsobujícími zubní kaz tím, že podporují tvorbu slin.
Mannitol se v našem trávicím traktu pomalu vstřebává pomalu a vede pouze k malému zvýšení koncentrace glukózy v krvi, je proto vhodný i pro diabetiky.
Případná nadměrná konzumace může způsobit žaludeční a střevní potíže.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání mannitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku a dalších zemích světa.