Polyoxyethylen monostearát (E431) je krémově zbarvená vosková pevná látka, může se ale vyskytovat i ve formě vloček. V potravinářství se používá jako emulgátor, odpěňovač a stabilizátor. Jedná se o ester kyseliny stearové, což je přirozeně se vyskytující mastná kyselina.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Polyoxyethylen monostearát obsahuje mastné kyseliny, které jsou téměř vždy z rostlinných olejů, ale nelze vyloučit použití živočišného tuku (včetně vepřového). Proto nemůžeme E431 doporučit veganům a vegetariánům.
Hlavní důležité body o E431 – Polyoxyethylen monostearát:
Může být živočišného původu.
Jedná se o odpěňovač.
Doporučujeme na 3/5.
Výroba E431
E431 je syntetická sloučenina vyrobená z ethylenoxidu (syntetická sloučenina) a kyseliny stearové (přírodní mastná kyselina).
Na co se používá polyoxyethylen monostearát?
E431 snižuje nebo brání tvorbě pěny, dále zachovává fyzikální vlastnosti potravin a kosmetiky a zajišťuje, aby směs zůstala v rovnoměrném stavu, umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchané dohromady a vytvořily emulzi a v neposlední řadě také snižuje povrchové napětí, aby bylo možné vytvářet směsi rovnoměrně.
Příklady potravin a nápojů, kde se E431 někdy vyskytuje:
- pekařské výrobky
- pudingy
- víno
Je E431 zdravé?
Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy. Osoby nesnášející propylenglykol by se však polyoxyethylen monostearátu měly vyhýbat.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E431 je v EU povoleno pouze při výrobě vína, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu je schválen jako přidatná potravinářská látka.