Polyoxyethylensorbitanmonooleát neboli polysorbát je emulgátor běžně používaný v potravinách a kosmetice především díky své schopnosti míchat vodu ingredience na bázi i oleje dobře dohromady.
Hlavní důležité body o E 433 – polyoxyethylensorbitanmonooleát
Není přírodního původu, protože je vyroben z chemické syntézy
Není vhodný pro děti
Je to alergen, který u některých jedinců může způsobit alergickou reakci
Tato složka je veganská (pokud se při její výrobě používají rostlinné oleje, někdy se používají živočišné, potom by se jí vegetariáni měli vyhýbat)
Je bezlepkový
Výroba E433
Polysorbáty se vyrábějí reakcí sorbitolu, specifické mastné kyseliny (kyseliny olejové), a ethylenoxidu.
Vznikne viskózní, citronově až jantarově zbarvená olejovitá kapalina.
Kde se polysorbát (E 433) používá?
Polysorbát je emulgátor a stabilizátor, který mísí dvě nebo více nekompatibilních složek, obvykle olej a vodu. Běžně se používá v potravinářství a kosmetice.
Nejběžnější použití v potravinářství jsou ve zmrzlině, okurkách, vitamínech a omáčkách.
Zmrzlina – poskytuje krémovou texturu, velmi dobře drží tuk a vodu pohromadě, zabraňuje tvorbě ledových krystalů
Omáčky – máslo a voda se neoddělují a zanechává ingredience v omáčce rovnoměrně rozložené
Konkrétní produkty
- Emco – čokoláda originální
- Podtatranská hydina – drůbeží labužnické párky
Je E433 zdravé?
Můžeme se ale setkat i s některými vedlejšími účinky jako jsou narušení bariéry mezi krevními cévami mozku a buňkami a dalšími složkami, které tvoří mozkovou tkáň (ale to pouze při vysoké dávce). Tato praktika se běžně používá v medicíně.
Je také klasifikován jako možný karcinogen, ale jeho konzumace je bezpečná, protože jeho množství v potravinách je stanoveno na velmi nízkou hodnotu.
Je to také alergen, který může způsobit anafylaxi, kopřivku a dermatitidu.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Polysorbát je bezpečnou potravinářskou přísadou, která byla schválena americkým i evropským úřadem pro kontrolu potravin.