Polysorbát 60 se primárně používá jako emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Hlavní důležité body o E 435 – polysorbát 60
Není přírodního původu
Je bezpečná pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany
Výroba E435
Polysorbát 60 se vyrábí reakcí kyseliny stearové se sorbitolem, aby se nejprve získal sorbitanmonostearát, a poté se kondenzuje s ethylenoxidem. A nakonec vzniká citronově až oranžově zbarvená olejovitá kapalina.
Kde se polysorbát (E435) používá?
Pomáhá přísadám na bázi vody a oleje se snadno mísit a zabraňuje jejich oddělení v potravinách.
Konkrétní produkty
- Suree – kokosové mléko
- Hellmans – francouzský dresink
- Orion – nugát
Je E435 zdravé?
Když mluvíme o vedlejších účincích polysorbátu 60, většinou se zaměřujeme na dva karcinogeny, jedním je ethylenoxid a 1,4-dioxan. Pokud, ale nepřekročíme doporučený denní příjem 0-25 mg/kg tělesné hmotnosti, je látka bezpečná
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost byla spolu s dalšími polysorbáty (20, 40, 65, 80) přehodnocena v roce 2018 a byly zařazeny do kategorie „emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla a želírující látky“, které jsou bezpečné k použití. Bezpečnost při použití jako okyselující látky byla schválena, jak v USA, Austrálii, tak v EU.