Polyoxyethylensorbitantristearát (E436) nebo také polysorbát 65 je bledě zbarvená, vosková pevná látka, která se v potravinářství používá jako emulgátor, stabilizátor a prostředek proti pěnění.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Polysorbát 65 obsahuje mastné kyseliny, které jsou téměř vždy z rostlinných olejů, ale nelze vyloučit použití živočišného tuku (včetně vepřového). Proto nemůžeme E431 doporučit veganům a vegetariánům.
Hlavní důležité body o E436 – Polyoxyethylensorbitantristearát:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.
Výroba E436
Polysorbát 65 je syntetická sloučenina vyrobená z ethylenoxidu (syntetická sloučenina), sorbitolu a kyseliny stearové (přírodní mastná kyselina).
Na co se používá polyoxyethylensorbitantristearát?
E436 umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořily emulzi. Kromě v potravinářství se také používá v široké škále pracích prostředků, léčiv a kosmetických a pleťových produktů.
Příklady potravin a nápojů, kde se E436 někdy vyskytuje:
- dortové náplně
- dortové směsi
- mražené dezerty
- zmrzliny
- žvýkačky
- nealkoholické nápoje
Je E436 zdravé?
Vedlejší účinky v mírných koncentracích nejsou známy. Osoby nesnášející propylenglykol by se však polysorbátu 65 měly vyhýbat.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E436 jako přidatné potravinářské látky je v EU i v USA povoleno.