Acetát isobutyrát sacharózy je substance používaná především jako emulgátor a stabilizátor v ochucených nealkoholických nápojích.
Můžete se setkat i s názvy isobutyrát octanu sacharózy, octanisomáselnan sacharózy či zkratkou SAIB.
Vyrábí se synteticky esterifikací sacharózy s kyselinou octovou a isobutanovou.
Má formu světle žluté viskózní kapaliny.
Molekulární vzorec E444 je C40H62O19.
Hlavní důležité body o E444 – acetátu isobutyrátu sacharózy:
Je to stabilizátor a emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené
Kde se acetát isobutyrát sacharózy používá?
Acetát isobutyrát sacharózy slouží zejména jako stabilizátor nápojů, nejčastěji sycených nealkoholických nápojů, energetických drinků a ochucených vod. Upravuje jejich hustotu a způsobuje v nich rovněž žádoucí zakalení.
- Schweppes bitter lemon
- Moštěnický sirup s příchutí mandarinka
Je E444 zdravé?
S konzumací acetátu isobutyrátu sacharózy nejsou spojovány žádné nežádoucí účinky, jde o látku schválenou Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Množství použitého acetátu isobutyrátu sacharózy by nemělo překročit 300 mg na 1 kilogram hotového nápoje.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Zatímco v Evropské unii je použití SAIB omezeno pouze na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody, v některých jiných zemích, například USA, se může přidávat i do některých potravin, zejména omáček a hořčic.