Pryskyřičný ester: Jakou roli plní tato látka pocházející původně z borovice v nealko nápojích?

Pryskyřičný ester je viskózní lepkavá kapalina, která se přidává do celé řady nápojů s příchutí citrusů a do žvýkaček. 

Lze se setkat i s názvy glycerolestery dřevných pryskyřic či glycerolester borovicové pryskyřice.

Jejím základem je extrakt z kmenu borovice, který se později esterifikuje s glycerolem.

Hlavní důležité body o E445 – pryskyřičném esteru:

Je to stabilizátor a emulgátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.

Kde se pryskyřičný ester používá?

Pryskyřičný ester je jednou z důležitých složek při výrobě žvýkaček, funguje jako změkčovadlo, a dále se využívá jako emulgátor nebo stabilizátor pro úpravu hustoty aromatických olejů v nealkoholických nápojích.

  • Jupí Sirup s příchutí pomeranče
  • Yo Sirup bezový, citron a meduňka,
  • Schweppes Bitter lemon
  • Citronek Sun gold
  • Billa Clever Limonáda s příchutí grepu, citronu
  • Toma Pomerančový nápoj
  • Mirinda Sodastream
  • Staropramen Cool Hořký pomeranč

Další využití má tato látka v kosmetice a přípravcích zubní péče.

Je E445 zdravé?

Používání pryskyřicového esteru v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Vzhledem k nežádoucím účinkům, které se objevily u některých pokusných zvířat, bylo doporučené denní množství stanoveno na 12,5 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii je použití pryskyřicového esteru omezeno pouze na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody. V některých jiných zemích se může přidávat do cukrovinek a dalších pochutin.

Použité zdroje

E445 Food Additive , Leticia Celentano, www.thisnutrition.com 08. 08. 2022
Why Glycerol Ester of Rosin Continues to Be a Safe Additive, Brian Merck, Ken Kennedy, www.pinovasolutions.com 30. 12. 2019