Co je to sukcistearin (E446) a k čemu se používá?

Sukcistearin (E446) je viskózní lepkavá kapalina, která se používá v potravinářství jako emulgátor, čili činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat, např. oleje a voda.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E446 – Sukcistearin:
V ČR zakázané.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.

Výroba E446

Sukcistearin je reakčním produktem anhydridu kyseliny jantarové, plně hydrogenovaného rostlinného oleje, a propylenglykolu.

Na co se používá sukcistearin?

V potravinářství sukcistearin funguje především jako emulgátor, což znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořili emulzi.

Příklady potravin a nápojů, kde se E446 někdy vyskytuje:

  • dorty
  • polevy
  • pečivo

Je E446 zdravé?

Sukcistearin nemá žádné prokázané vedlejší účinky.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití sukcistearinu jako přidatné potravinářské látky není v EU ani například v Austrálii a na Novém Zélandu schváleno. V USA je povoleno, nicméně už se skoro nepoužívá.

Použité zdroje

21 CFR § 172.765 - Succistearin (stearoyl propylene glycol hydrogen succinate). , www.law.cornell.edu