Difosforečnany (TSPP), je syntetická složka, kterou lze použít jako regulátor kyselosti, modifikovaný škrob, koagulant v potravinách.
A do kategorie difosforečnanů spadají: difosforečnan disodný, difosforečnan trisodný, difosforečnan tetrasodný, difosforečnan didraselný, difosforečnan tetradraselný, difosforečnan divápenatý, dihydrogendifosforečnan vápenatý.
Hlavní důležité body o E 540 – difosforečnany
-Je to modifikovaný škrob
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti
–Není to běžný alergen – velké množství způsobuje nedostatek vápníku v těle
–Je veganský i bezlepkový
Výroba E540
Difosforečnany lze vyrobit neutralizací kyseliny fosforečné hydroxidem sodným s molárními poměry 2:1.
Vzniká bílý nebo zrnitý prášek.
Kde se difosforečnany (E 450) používají?
Lze ho použít jako zásadu pro úpravu pH ve zpracovaných potravinách, pudincích atd.
Také dokáže odstranit přirozeně se vyskytující ionty vápníku z proteinů například v mase, což vede ke zlepšení textury.
Však nejběžnějším využitím je v zubní pastě a ústní vodě, kde zabraňuje tvorbě zubního kamene snížením ukládání vápníku a hořčíku na zubech.
Konkrétní potraviny
- Řezníkův talíř – farmářská slanina
- Dulano – delikatesní vařená šunka
- Chodura – šunkové párky
Je E451 zdravé?
TSPP je obecně uznáván jako bezpečný v maximálním množství použití od 5 000 do 12 000 mg/ kg.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití jako modifikovaného škrobu je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.