Beta-cyklodextrin (E459) neboli cykloamyláza funguje v potravinářství jako emulgátor, nosič a zvýrazňovač chuti. Jedná se o bílou nebo téměř bílou krystalickou pevnou látku téměř bez zápachu, mírně sladké chuti.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E459 – Beta-cyklodextrin:
V ČR povolené.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme 3/5.
Výroba E459
Cyklodextriny se vyrábějí ze škrobu enzymatickou přeměnou.
Na co se používá beta-cyklodextrin?
V potravinářství E459 funguje především jako emulgátor, což znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zůstaly promíchány dohromady a vytvořily emulzi a také jako zvýrazňovač chuti. Dále se používá v potravinářském, farmaceutickém, lékarenském a chemickém průmyslu, ale také v zemědělství a environmentálním inženýrství.
Příklady potravin a nápojů, kde se E459 někdy vyskytuje:
- majonéza
- dezerty
- sladkosti
- snídaňové cereálie
- žvýkačky
- želatina
- pudinky
- ochucené kávy a čaje
- tavené sýry
- krekry
- práškové nápoje
- chipsy
Je E459 zdravé?
Beta-cyklodextrin nemá žádné prokázané vedlejší účinky.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití beta-cyklodextrinu jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.