Ethylcelulóza je nestravitelná látka, která se vyrábí chemickým pozměněním celulózy.
Běžně se používá jako potah ve farmaceutických přípravcích a také jako potravinářská přídatná látka.
Setkáme se s ní především v extrudovaných výrobcích a cukrovinkách.
Má podobu bílého prášku bez zápachu a chuti.
Hlavní důležité body o E462 – ethylcelolóze:
Je to stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené
Kde se ethylcelulóza používá?
Ethylcelulóza se nejčastěji se používá ve farmaceutickém průmyslu jako potahová látka léků, pomáhá maskovat nežádoucí chuť, chránit účinné látky a řídit uvolňování léčiva.
Najdeme ji i ve vitaminových a minerálních tabletách.
V potravinářství se používá k modifikaci viskozity, zahušťování, tvorbě filmu, stabilizaci a jako plnidlo, obsahují ji především cukrovinky, žvýkačky a extrudované výrobky.
Je E462 zdravé?
Používání ethylcelulózy je obecně považováno za bezpečné, bez rizika nežádoucích účinků.
Látka je schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
U některých citlivých jedinců může nadměrná konzumace ethylcelulózy vést ke gastrointestinálním potížím.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání ethylcelulózy v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i dalších zemích světa