Karboxymethylcelulóza nebo též celulózová guma či CMC je multifunkční složka, která se získává chemickou modifikací přírodní celulózy.
Většinou má podobu bílého nebo mírně nažloutlého prášku bez zápachu a chuti.
V potravinářství se využívá jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor.
Hlavní důležité body o E466 – karboxymethylcelulóze:
Je to stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené
Kde se karboxymethylcelulóza používá?
Celulózová guma se často používá v potravinách a nápojích, především proto, aby byly husté a krémové.
V některých potravinách může také nahradit některá jiná zahušťovadla, jako je guma guar, želatina, agar, alginát sodný a pektin.
Hlavní použití a funkce karboxymethylcelulózy:
- Nápoje: stabilizace a zlepšení chuti
- Pekařské výrobky: zlepšení objemu a textury, udržení vlhkosti a prodloužení trvanlivosti
- Dezerty: zadržení tekutin, zlepšení pocitu v ústech
- Mléčné výrobky: regulace růstu ledových krystalů, zlepšení textury
- Maso: vázání vody
Kromě toho se ji ale najdeme též polévkách, omáčkách, mražených polotovarech, nízkokalorických potravinách či salátových zálivkách.
- Mrož Jahodová dřeň, Černý rybíz s tvarohem
- Milko Žervé z Poděbrad
- Hamé Maďarský guláš
- Albert Kokosové mléko
- Billa Jahodová zmrzlina
- Krahulík Vysočina
Kromě potravinářského průmyslu se s karboxymethlycelulózou setkáme také v kosmetice a výrobcích osobní péče, například v zubních pastách.
Je E466 zdravé?
Používání karboxymethylcelulózy je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
U citlivých osob může konzumace většího množství způsobit střevní problémy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání karboxymethylcelulózy v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.