Jak funguje kroskarmelóza (E468) a kde všude se s ní můžeme setkat?

Kroskarmelóza (E468) je zesíťovaná sodná sůl karboxymethylcelulózy, která vypadá jako mírně hygroskopický bílý až šedobílý prášek bez zápachu a v potravinářství funguje jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo. Jedná se o polosyntetický polysacharid, který se skládá z řetězců monomerů glukózy, které tvoří hlavní složku rostlinných buněčných stěn a vláken.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E468 – Kroskarmelóza:
Je netoxické.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.

Výroba E468

Kroskarmelóza se vyrábí chemicky z celulózy.

Na co se používá kroskarmelóza?

E468 se v potravinách používá jako emulgátor k udržení jednotné směsi mezi dvěma nebo více nemísitelnými směsmi. Například oleje a vody. Dále také zachovává fyzikální vlastnosti potravin a zajišťuje, že směs zůstane v rovnoměrném stavu. Navíc zvyšuje viskozitu zahušťování kapaliny, aby získala větší texturu.

Příklady potravin a nápojů, kde se E468 někdy vyskytuje:

  • pasterizované výrobky
  • zmrzliny
  • sýry
  • mléčné výrobky
  • snídaňové cereálie
  • pekárenské produkty

Je E468 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky kroskarmelózy.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E468 jako přidatné potravinářské látky je v EU i USA povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

E468; Crosslinked Sodium Carboxy Methyl Cellulose, www.1source.com
E486 - Calcium stearoyl fumarate, www.world.openfoodfacts.org