Soli mastných kyselin se v potravinářském průmyslu obecně využívají jako emulgátory, protispékavé látky, a stabilizátory pod označením E470.
Někdy jsou pro lepší přehlednost děleny do dvou skupin na sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin (E470a) a hořečnaté soli mastných kyselin (E470b).
Většinou mají podobu bílých prášků nebo polotuhých látek.
Vyrábějí se synteticky reakcí oxidů příslušných prvků (Na, K, Ca, Mg) s mastnými kyselinami.
Hlavní důležité body o E470 – sodných, draselných a vápenatých solích mastných kyselin, hořečnatých solích mastných kyselin:
Jsou to stabilizátory, emulgátory a protispékavé látky.
Nejsou to přírodní látky.
Jsou vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se soli mastných kyselin používají?
Díky jejich vlastnostem se se solemi mastných kyselin nejčastěji setkáváme v rozmanitých pekařských výrobcích, jako je chléb, koláče či bábovky. Často jsou součástí prášků do pečiva či kostkového cukru.
V neposlední řadě se používají v mnoha druzích cukrovinek a sladkostí.
- Penam Celozrnný semínkový chléb
- Odkolek Beránek šlehaný
- Bohemilk Česká zmrzlina z Opočna
- Penny Market Šunkový salám
- Bonbony Tic tac
- PEZ Hroznový cukr
- Lipo Besipky
Je E470 zdravé?
Používání sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin i hořečnatých solí mastných kyselin je obecně považováno za bezpečné a bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
U citlivých jedinců může konzumace většího množství ve výjimečných případech způsobit střevní problémy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin i hořečnatých solí mastných kyselin v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.