Mono a diglyceridy mastných kyselin zní spíše jako pořádný jazykolam, ale i tak je v hojném počtu můžeme najít v některých potravinách.
Pro tyto glyceridy se vžila zkratka GMS a jsou široce používané emulgátory v potravinách.
Podle obsahu glycerolmonostearátu, ho rozdělujeme do tří typu, přičemž všechny mají společnou funkci emulgace, stabilizace, zvlhčování a pěnění.
Hlavní důležité body o E 471 – mono a diglyceridy mastných kyselin
Není přírodního původu, protože je vyroben z chemické syntézy. Ale v našem těle se přirozeně vyskytuje
Je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy
Není to běžný alergen
Tato složka je veganská i bezlepková
Výroba E471
GMS lze, syntetizovat reakcí glycerolýzy mezi tuky/oleji a glycerolem a vznikne bílý prášek, vločky nebo kuličky s mírně kyselým zápachem.
Kde se mono a diglyceridy mastných kyselin (E 471) používají?
Běžné použití je jako emulgátor, funguje také jako stabilizátor a zvlhčovadlo, například v pečivu, cukrovinkách, mražených dezertech, olejích a tucích.
Chleba – zlepšuje měkkost a prodlužuje trvanlivost.
Koláče – používá se jako emulgátor do těsta a ke snížení obsahu tuku v koláči.
Těstoviny – přidává se, aby nelepily
Zmrzlina – zabraňuje tvorbě velkých ledových krystalů, stabilizuje strukturu a poskytuje krémovou texturu.
Doplněk stravy pro kulturisty – zabraňuje dehydrataci a pomáhá svalovým buňkám absorbovat nutriční složky (např. kreatin monohydrát). Posiluje svalové napumpování, objem a vytrvalost.
Kromě použití v potravinářství se dá využít také při výrobě kosmetiky, medicíny, plastů a tak dále.
Konkrétní potraviny
- Olma – Zlatá Hana
- Breyers – Creamy Chocolate zmrzlina
- Franz Wiltmann – játrová paštika
Je E471 zdravé?
Při nadměrné konzumaci může dojít ke zvýšení krevního cholesterolu, jinak je považováno za bezpečnou látku.
Použití v EU vs. USA vs. svět
GMS je bezpečným přídavkem do potravin jak v USA, tak v Evropské unii a její použití není nijak množstevně omezeno.