Estery mono a diglyceridů mastných kyselin neboli zkratkou DATEM, je nejběžněji používaný emulgátor v pečivu, který se používá pro zlepšení vlastností lepku v těstě během procesu pečení.
Hlavní důležité body o E 472 – Estery mono a diglyceridů mastných kyselin
DATEM není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti i těhotné ženy
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový
Výroba E472
DATEM je syntetický emulgátor vyrobený esterifikací kyseliny octové, kyseliny vinné, glycerolu a mastných kyselin. Vzniká špinavě bílé až světle žluté vosky s mírně kyselým zápachem.
Kde se estery (E 472) používají?
Používá se především jako zjemňovač těsta pro pečené výrobky, zejména pro ty kynuté, bílý chléb nebo suchary.
Můžeme ho najít i v dalších produktech, jako jsou dorty, sýry, polévky, omáčky, rostlinné proteinové nápoje atd.
Konkrétní potraviny
- Penam – chléb Mušketýr
- Bohemia – tyčinky solené
- Simply Fresh – hrášková polévka
Je E472 zdravé?
DATEM je obecně uznáván jako bezpečný a může být použit v potravinách bez jiných omezení.
Bylo hlášeno několik zdravotních problémů, včetně alergických reakcí, toxicity a tak dále.
Publikovaná studie z roku 2002 uvedla, že DATEM může vést k nadměrnému růstu nadledvin a fibróze srdečního svalu u potkanů.
Přesto pokud není překračován přijatelný denní příjem 0-50 mg/kg tělesné hmotnosti, není se čeho obávat.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho bezpečnost jako potravinářské přídatné látky byla schválena FDA, EFSA a JECFA a je běžně používáno, jak v EU, USA, tak Austrálii.