Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (E475) jsou kapalné nebo polotuhé látky, které se používají při výrobě potravin jako emulgátory.
Nejčastěji se používá při výrobě pečiva, ale má poměrně široké využití.
Hlavní důležité body o E475 – estery polyglycerolu s mastnými kyselinami:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Je živočišného původu a není tedy vhodné pro vegany.
Výroba E475
Látka E475 se vyrábí syntetickým postupem. Používá se při tom polglycerol mastných kyselin, se kterým se pracuje.
Při výrobě se používají i živočišné prvky, takže se by této látce měli vyhýbat vegani a vegetariáni.
Na co se používá estery polyglycerolu s mastnými kyselinami?
V potravinářském průmyslu se polyglycerol s mastnými kyselinami používá při výrobě mnoha produktů. Patří mezi ně:
- sladkosti, dezerty, koláče,
- chléb a jemné pečivo,
- dietní výrobky,
- margarín,
- mléko a smetana,
- vaječné výrobky.
Je E475 zdravý?
Látka E475 je považována za zcela nezávadnou a mohou ji konzumovat i děti. Testy neprokázaly žádné vedlejší účinky ani alergické reakce.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii se tato látka může používat při výrobě potravin a nápojů. Existuje ale použité maximum a může se používat pouze do vybraných produktů (mléo v prášku, žvýkačky, sladkosti, dezerty, likéry, tvanlivé pečivo atd.).
V minulosti byla látka ve Spojených státech zakázaná, ale není se může používat stejně jako u nás.