Někdy je také označován zkratkou PGPR a je to čirá (někdy lehce nažloutlá) vysoce viskózní složka, běžně používaná jako emulgátor (např. v oleji, v čokoládě a čokoládových cukrovinkách) ke snížení viskozity při jejich výrobě.
Hlavní důležité body o E 476 – polyglycerolpolyricinoleát
Není přírodního původu, jak je uvedeno výše, vzniká reakcí glycerolu a mastných kyselin
Je vhodný pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby s bezlepkovou dietou
Výroba E476
Vyrábí se zahříváním glycerolu na vysokou teplotu a zahříváním kondenzovaných mastných kyselin ricinového oleje. Tyto dvě složky se nakonec smísí a vzniká PGPR.
Kde se polyglycerolpolyricinoleát (E 476) používá?
Tato látka byla zařazena do skupiny emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla a želírující látky, což znamená, že v potravinářském průmyslu jeho využití spočívá zejména do cukrářských náplních pro snížení tuku a zlepšení tekutosti, ale také v nízkotučných pomazánkách pro stabilizaci emulze a zlepšení roztíratelnosti.
V čokoládě pracuje jako stabilizátor, kde pomáhá zlepšit její tekutost, zrychlit a optimalizovat proces tvarování čokolády.
Konkrétní výrobky
- Carla – hořká čokoláda 70 %
- Flipz – preclíky v mléčné čokoládě
- Billa – mandlový nanuk
Je E476 zdravé?
Nebyly zjištěny žádné nežádoucí vedlejší účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
PGPR byl schválen jako bezpečný emulgátor americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a také Společným výborem expertů WHO pro potravinářská aditiva. Je schválenou přísadou v Austrálii a na Novém Zélandu.