Dioktylsulfosukcinát sodný (E480) je emulgátor v podobě bílé pevné látky s hořkou chutí.
V potravinářství ho výrobci používat mohou, ale rozhodně ne v Evropě. Navíc se ani příliš nepoužívá. Mnohem lepší je pro farmaceutický a zemědělský průmysl.
Hlavní důležité body o E480 – dioktylsulfosukcinát sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.
Výroba E480
Emulgátor se vyrábí syntetickým postupem. Využívá se k tomu oktan s anhydridem kyseliny maleinové a hydrogensiřičitan sodný.
Na co se používá dioktylsulfosukcinát sodný?
Nejčastěji se E480 používá v pekařských produktech. Stejně tak se nachází ve žvýkačkách, kakau, majonézách, margarínu nebo instantních polévkách.
Většinou se ale tato látka v potravinářském průmyslu nepoužívá. Mnohem častější použití se těší ve farmaceutickém průmyslu, kde se využívá jako projímadlo a v zemědělství se může používat jako pesticid.
Je E480 zdravý?
Tento emulgátor má bohužel poměrně dost vedlejších účinků. Často dochází i k vážným alergickým reakcím u dětí i dospělých. Navíc se při testech objevily u dobrovolníků také bolesti břicha, průjem nebo křeče.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití dioktylsufosukcinátu sodného v potravinářském průmyslu zakázané.
Ve Spojených státech je použití této látky povoleno.