Americké pečivo často obsahuje dioktylsulfosukcinát sodný (E480). Kde se ještě používá?

Dioktylsulfosukcinát sodný (E480) je emulgátor v podobě bílé pevné látky s hořkou chutí.

V potravinářství ho výrobci používat mohou, ale rozhodně ne v Evropě. Navíc se ani příliš nepoužívá. Mnohem lepší je pro farmaceutický a zemědělský průmysl.

Hlavní důležité body o E480 – dioktylsulfosukcinát sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Není vhodné pro děti.
Je to častý alergen.

Výroba E480

Emulgátor se vyrábí syntetickým postupem. Využívá se k tomu oktan s anhydridem kyseliny maleinové a hydrogensiřičitan sodný.

Na co se používá dioktylsulfosukcinát sodný?

Nejčastěji se E480 používá v pekařských produktech. Stejně tak se nachází ve žvýkačkách, kakau, majonézách, margarínu nebo instantních polévkách.

Většinou se ale tato látka v potravinářském průmyslu nepoužívá. Mnohem častější použití se těší ve farmaceutickém průmyslu, kde se využívá jako projímadlo a v zemědělství se může používat jako pesticid.

Je E480 zdravý?

Tento emulgátor má bohužel poměrně dost vedlejších účinků. Často dochází i k vážným alergickým reakcím u dětí i dospělých. Navíc se při testech objevily u dobrovolníků také bolesti břicha, průjem nebo křeče.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je použití dioktylsufosukcinátu sodného v potravinářském průmyslu zakázané.

Ve Spojených státech je použití této látky povoleno.

Použité zdroje

Docusate, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 23. 09. 2022
480: Dioctyl sodium sulphosuccinate, http://www.food-info.net/uk/index.htm