Stearoyllaktylát vápenatý (E482) je netoxický, biologicky odbouratelný a obvykle se vyrábí za použití bioobnovitelných surovin. Protože je stearoyllaktylát vápenatý bezpečná a vysoce účinná potravinářská přísada, používá se v široké škále produktů od pečiva a dezertů až po obaly. Jedná se o bílý nebo slabě nažloutý prášek či křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož původ kyseliny stearové může být jak rostlinný nebo živočišný tuk, nedoporučujeme užívání stearoyllaktylátu vápenatého veganům.
Hlavní důležité body o E482 – Stearoyllaktylát vápenatý:
Může být živočišného původu.
Jedná se o stabilizátor.
Doporučujeme.
Výroba E482
Stearoyllaktylát vápenatý se v současnosti vyrábí esterifikací kyseliny stearové a mléčné s částečnou neutralizací pomocí potravinářského hydratovaného vápna – hydroxidu vápenatého.
Na co se používá stearoyllaktylát vápenatý?
E482 se v potravinářství používá jako emulgátor a stabilizátor. Dále se využívá ve farmacii, v produktech pro zdraví a v zemědělství.
Příklady potravin a nápojů, kde se E482 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- cereálie
- těstoviny
- dezerty
- polevy
- náplně
- pudinky
- sladkosti
- práškové nápojové směsi
- smetany
- smetanové likéry
- omáčky
- knedlíky
- šťávy
- žvýkačky
- dietní potraviny
Je E482 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky stearoyllaktylátu vápenatého. Vápník, kyselina mléčná i kyselina stearová jsou normálními produkty lidského metabolismu.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E482 jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii a na Novém Zélandu povoleno.