Stearyltartarát (E483) nebo také vinan stearylu či stearylpalmityltartarát je krémově zbarvená mastná hmota, která se v potravinářství používá jako látka zlepšující mouku.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož původ kyseliny stearové může být jak rostlinný nebo živočišný tuk, nedoporučujeme užívání stearyltartarátu veganům.
Hlavní důležité body o E483 – Stearyltartarát:
Může být živočišného původu.
Jedná se o látku zlepšující mouku.
Doporučujeme.
Výroba E483
Stearyltartarát se vyrábí smícháním kyseliny stearové a kyseliny vinné.
Na co se používá stearyltartarát?
Stearyltartarát se v potravinářství používá jako emulgátor a látka zlepšující mouku.
Příklady potravin a nápojů, kde se E483 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
Je E483 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky stearyltartarátu. Kyselina vinná i kyselina stearová jsou normálními produkty lidského metabolismu.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití stearyltartarátu jako přidatné potravinářské látky je v EU i USA povoleno, v Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.