Monooleát sorbitolu (E494) neboli sorbitanmonooleát v potravinářství funguje jako emulgátor a stabilizátor. Jedná se o olejovitou viskózní kapalinu jantarové barvy, světle krémově až žlutohnědé kuličky nebo vločky či tvrdou voskovitou pevnou látku s mírným zápachem.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monooleátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho konzumovat veganům.
Hlavní důležité body o E494 – Monooleát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.
Výroba E494
Monooleát sorbitolu je směs parciálních esterů sorbitolu a anhydridů a kyseliny olejové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.
Na co se používá monooleát sorbitolu?
E494 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda) a také jako látka, která udržuje rovnoměrný rozptyl látek v potravině. Využivá se také ke změně krystalizace olejů.
Příklady potravin a nápojů, kde se E494 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- pekařské droždí
- olejové emulze
- směsi mléka a smetany
- marmelády
- čokolády
- bonbony
- sladkosti
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- žvýkačky
- dietní doplňky stravy
Je E494 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky monooleátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu olejovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E494 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.