Co je to monooleát sorbitolu (E494) a kde všude ho můžeme najít?

Monooleát sorbitolu (E494) neboli sorbitanmonooleát v potravinářství funguje jako emulgátor a stabilizátor. Jedná se o olejovitou viskózní kapalinu jantarové barvy, světle krémově až žlutohnědé kuličky nebo vločky či tvrdou voskovitou pevnou látku s mírným zápachem.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monooleátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho konzumovat veganům.

Hlavní důležité body o E494 – Monooleát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.

Výroba E494

Monooleát sorbitolu je směs parciálních esterů sorbitolu a anhydridů a kyseliny olejové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.

Na co se používá monooleát sorbitolu?

E494 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda) a také jako látka, která udržuje rovnoměrný rozptyl látek v potravině. Využivá se také ke změně krystalizace olejů.

Příklady potravin a nápojů, kde se E494 někdy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • pekařské droždí
  • olejové emulze
  • směsi mléka a smetany
  • marmelády
  • čokolády
  • bonbony
  • sladkosti
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • žvýkačky
  • dietní doplňky stravy

Je E494 zdravé?

Nejsou známy žádné vedlejší účinky monooleátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu olejovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E494 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

Sorbitan monooleate 494 or E494, www.noshly.com
E 494: Sorbitane mono oleate , www.food-info.net
E494 (Sorbitan Monooleate) (SMO), www.ervesa.com