Monopalmitát sorbitolu (E495) neboli sorbitanmonopalmitát je lipofilní povrchově aktivní látka, která v potravinářství funguje jako emulgátor. Jedná se o lehce krémové perličky či vločky nebo tvrdou voskovitou pevnou látku s charakteristickým zápachem.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek. Jelikož se při výrobě monopalmitátu sorbitolu může používat také živočišný tuk, nedoporučujeme ho vegetariánům.
Hlavní důležité body o E495 – Monopalmitát sorbitolu:
Může být živočišného původu.
Jedná se o emulgátor.
Doporučujeme.
Výroba E495
Monopalmitát sorbitolu se vyrábí ze sorbitolu a kyseliny palmitové, což je mastná kyselina rostlinného nebo živočišného původu.
Na co se používá monopalmitát sorbitolu?
E495 se v potravinářství používá jako činidlo, které tvoří nebo konzervuje směs látek, které se normálně nemohou smíchat (např. olej a voda). Využívá se také k úpravě krystalizace tuků.
Příklady potravin a nápojů, kde se E495 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- pekařské droždí
- olejové emulze
- směsi mléka a smetany
- marmelády
- čokolády
- bonbony
- sladkosti
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- žvýkačky
- dietní doplňky stravy
Je E495 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky monopalmitátu sorbitolu. Je totiž metabolizován na sorbitol a kyselinu palmitovou, které jsou oba metabolizovány bez jakýchkoli vedlejších účinků.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E495 jako přidatné potravinářské látky je v EU povoleno, v USA, Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.