Kakao, pudink, ale i nudle. Tam všude najdeme uhličitany draselné (E501)! Víte proč?

Uhličitan draselný je hlavně používán ve sklářství a keramice, potravinářský průmysl ho používá velmi omezeně jako regulátor kyselosti.

Hlavní důležité body o E 501 – uhličitany draselné

Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
Je vhodný pro děti používá se do dětských kaší
Není to alergen
Je veganský i bezlepkový

Výroba E501

Uhličitan draselný, byl primárně získán z těžené soli potaše.

Starý způsob byl sběr nebo výroba dřevěného popela.

V současnosti se vyrábí převážně synteticky třemi výrobními procesy.

Vzniká buď bezvodý nebo kapalný uhličitan, který má bílou nebo průsvitnou barvu.

Kde se uhličitan draselný (E 501) používá?

Je to ve vodě rozpustná sůl, která hraje důležitou roli při výrobě skla, mýdel, keramiky, hnojiv, agrochemikálií, léčiv, potravin, krmiv, atd.

Jeho potravinářská kvalita se používá hlavně jako regulátor kyselosti.

Kakao: ke snížení kyselosti přírodních kakaových bobů a ztmavení kakaového prášku.

Víno: pro snížení kyselosti při výrobě vína.

Pečivo: běžně se používala jako kypřící prostředek ke kynutí chleba.

Ramen nudle: používá se ke zlepšení textury a barvy.

Konkrétní potraviny

  • Orion – kakao na vaření
  • Big Boy – Zlatonka
  • Hami – mléčná kaše se 7 obilninami

Je E501 zdravé?

Společně s hydrogenuhličitanem draselným jsou oba přirozeně se vyskytující anorganické sloučeniny, které nemají téměř žádné vedlejší účinky a jejich bezpečnost jako potravinářských přídatných látek byla schválena.

Přijatelný denní příjem je bez omezení.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Jeho použití jako regulátoru kyselosti je schváleno, jak v EU, tak USA nebo Austrálii.

Použité zdroje

Potassium carbonate, Go Drug Bank
POTASSIUM CARBONATE, The Woks of Life