Uhličitan amonný je látka, která se v minulosti často používala ke kříšení lidí, kteří omdleli.
Kromě toho se používal a dodnes využívá jako kypřidlo do těsta.
Někdy se můžeme setkat s podrobnějším dělením na E503(i) uhličitan amonný a E503(ii) hydrogenuhličitan amonný.
Vyrábí se synteticky zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy.
Má podobu bílého prášku.
Molekulární vzorec E503 je (NH4)2CO3.
Hlavní důležité body o E503 – uhličitanu amonném:
Je to regulátor kyselosti a kypřící látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se uhličitan amonný používá?
V potravinářském průmyslu se používá jako náhrada kypřicího prášku či jedlé sody při výrobě rozmanitých druhů sladkého i slaného pečiva a cukrovinek. V některých případech se používá společně s nimi. Někdy se mu proto přezdívá cukrářské droždí.
- Emco Ovesné sušenky s jablky a skořicí, Mysli na zdraví, Ovesné krekry
- Billa Máslové sušenky s hořkou čokoládou
- Ahold Perníčky v mléčné čokoládě
- Lidl Piškoty Savoiardi
- Soltino Tyčinky solené, Tyčinky sezamové
- Opavia Miňonky, Bebe Dobré dáno
Kromě toho se uhličitan amonný používá ve farmaceutickém průmyslu při výrobě sirupů proti kašli a čpavku.
V neposlední řadě se s ním setkáme v některých kosmetických produktech, jako jsou make-upy, kde působí jako stabilizátor sytosti barev.
Je E503 zdravé?
Uhličitan amonný je obecně považovaný za bezpečný, je dokonce běžnou součástí našeho metabolismu. S jeho konzumací nejsou spojovány žádné negativní vedlejší účinky.
Používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Při konzumaci v nadměrném množství může způsobit nerovnováhou mezi kyselými a zásaditými složkami v organismu. U citlivých osob může při styku s pokožkou vyvolat podráždění.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání uhličitanu amonného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.