Uhličitany hořečnaté se používají nejen ve sportu jako jemný prášek, kterým si pokrývají ruce gymnasté, atleti či vzpěrači, ale také v potravinářském průmyslu.
Kromě toho, že fungují jako zdroj hořčíku, plní i řadu dalších rozmanitých funkcí.
Někdy se můžeme setkat s podrobnějším dělením E504(i) uhličitan hořečnatý a E504(ii) hydrogenuhličitan horečnatý.
V přírodě se vyskytují v některých minerálech, například v magnezitu či dolomitu, ale vyrábí se též synteticky reakcí oxidu uhličitého a kovů s obsahem hořčíku.
Má podobu bílého prášku.
Molekulární vzorec E504 je MgCO3.
Hlavní důležité body o E504 – uhličitanech hořečnatých:
Jsou to nosiče, plnidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti a stabilizátory.
Je to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se uhličitany hořečnaté používají?
Použití uhličitanů hořečnatých v potravinách je velmi různorodé a rozšířené.
Přidávají se do čokolády a kakaových výrobků, zrajících sýrů, sušeného mléka a smetany, konzervovaného ovoce, marmelád, cukrovinek i žvýkaček
Často se přidávají rovněž do kuchyňské soli a rozmanitých sypkých směsí, aby se zabránilo tvorbě hrudek.
- Alpská sůl s jódem
- Opavia Miňonky, Bebe Dobré ráno, Tatranky, Zlaté oplatky, Delissa, Horalky
- Energetický nápoj Red Bull
- Mokate Milk Chocolate drink
- Staropramen Cool grep
Uhličitany hořečnaté ale mají využití též v kosmetice, zejména v pleťových maskách, a to díky svým jemným adstringentním vlastnostem.
Najdeme je také v zubních pastách, a dokonce i v hasicích přístrojích.
Je E504 zdravé?
Uhličitany horečnaté jsou obecně považovány za bezpečné a s jejich konzumací nejsou spojovány negativní vedlejší účinky.
Jejich používání v potravinářském průmyslu tak bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Jejich konzumace částečně působí proti překyselení organismu.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání uhličitanů hořečnatých v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.