Sírany sodné zahrnují síran sodný (E514i) a hydrogensíran sodný (E514ii). V potravinářství fungují jako plnivo, regulátor kyselosti a stabilizátor. Jedná se o pevné látky, běžně se vyskytující v přírodě, které jsou vysoce rozpustné ve vodě.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E514 – Sírany sodné:
V ČR povoleno.
Jedná se o plnidla.
Doporučujeme.
Výroba síranů sodných
Sírany sodné se vyrábějí ze soli a kyseliny sírové.
Na co se používají sírany sodné?
E514 se kromě v potravinářství používá hlavně pro výrobu detergentů a při Kraftově procesu rozvlákňování papíru.
Příklady potravin a nápojů, kde se E514 někdy vyskytuje:
- žvýkačky
- sušenky
Je E514 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky síranů sodných.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití síranů sodných jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu povoleno.