Síran amonný (E517) je bílá anorganická sůl bez zápachu, která v potravinářství funguje jako stabilizátor, pufr a kypřící látka. Zlepšuje kvalitu mouky a pomáhá droždí vykynout. Kontroluje pH mouky a pečených výrobků.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E517 – Síran amonný:
V ČR povoleno.
Jedná se o kypřící látku.
Doporučujeme.
Výroba E517
Síran amonný je přírodní minerál, který se připravuje z amonných solí a kyseliny sírové.
Na co se používá síran amonný?
E517 se kromě v potravinářství používá také jako půdní hnojivo. V půdě se amonný ion uvolňuje a tvoří malé množství kyseliny, čímž se snižuje pH v půdě a zároveň přispívá nezbytný dusík pro růst rostlin. Používá se také jako zemědělský postřikový adjuvans pro ve vodě rozpustné insekticidy, herbicidy a fungicidy.
Příklady potravin a nápojů, kde se E517 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- cukrářské výrobky
Je E517 zdravé?
Nejsou známy žádné vedlejší účinky síranu amonného.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E517 jako přidatné potravinářské látky je v EU, USA, Austrálii i na Novém Zélandu povoleno.