Síran hlinitý (E520) je přírodní minerál, který se v potravinářství používá především jako zpevňující činidlo. Jedná se o bílý prášek, lesklé pláty, krystalické úlomky nebo bezbarvý roztok se svíravou chutí. Je rozpustný ve vodě, snadno absorbuje vlhkost a při dlouhodobém působení na vzduchu se shlukuje.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E520 – Síran hlinitý:
V ČR povoleno.
Jedná se o zpevňující látku.
Doporučujeme 3/5.
Výroba E520
Hlavními minerály pro výrobu síranu hlinitého jsou bauxit a kryolit. Obecně se vyrábí reakcí těchto dvou minerálů s kyselinou sírovou.
Na co se používá síran hlinitý?
Síran hlinitý se v potravinářství využívá k vysrážení bílkovin, například při procesu vaření piva. Posiluje také strukturu zeleniny při zpracování. Používá také jako flokulační činidlo při čištění pitné vody a čistírnách odpadních vod, při výrobě papíru a jako surovina pro výrobu kamenců, jako je kamenec amoniaku, kamenec draselný a kamenec sodný. Lze využít i ke snížení pH zahradní půdy, ve stavebnictví se používá jako hydroizolační prostředek a urychlovač do betonu.
Příklady potravin a nápojů, kde se E520 někdy vyskytuje:
- pivo
- nakládaná zelenina
- kandované ovoce
Je E520 zdravé?
Hliník inhibuje vstřebávání vitamínů B. Ve vysokých koncentracích může také ovlivnit funkci jater. Při použití síranu hlinitého v potravinách jsou však koncentrace příliš nízké.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Použití E520 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.